Endokrinoloq oynaqlar üçün ən zərərli dənli bitkilərin adlarını açıqlayıb
02.04.2025 11:25

Rafine edilmiş taxılkimilər oynaq xəstəlikləri olan insanlar üçün zərərlidir. Əsas müalicə ilə yanaşı, oynaq xəstəlikləri olan insanların qida rasionuna nəzarət etmələri və zərif taxılkimiləri pəhrizindən xaric etmələri vacibdir, çünki onların müntəzəm istifadəsi oynaq ağrılarının kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.

 

Aztibb.az "İzvestiya" nəşrinə istinadən yazır ki, endokrinoloq Angela Tolmasova müsahibəsində bu barədə məlumat verib. Onun izah etdiyi kimi, buğda üç əsas komponentdən ibarətdir: lif və minerallarla zəngin olan kəpək təbəqəsi; mikrob təbəqəsi - bir növ qida mərkəzidir; endospermium - karbohidratlar və protein ehtiva edən orta hissə.

 

Taxıl məhsulları bu elementlərin hamısını saxlayır, təmizlənmə isə ən qiymətli hissələri - lif, vitamin və minerallar olan kəpək və mikrobları çıxarır.

 

"Tədqiqatlar göstərir ki, təmizlənmiş taxıllar qanda iltihab markerlərinin səviyyəsini artırır ki, bu da oynaqlara mənfi təsir göstərir və həmçinin digər sağlamlıq problemlərinin inkişafına təkan verir. Bura rafine edilmiş buğda, məsələn, ağ çörək, zərif düyü, bişmiş məmulatlar və şirin xəmirlər daxildir", - ekspert izah edib.

 

Eyni zamanda, həkimə görə, tədqiqatlar taxılkimilərin istehlakı ilə bədəndə artan iltihab arasında əlaqəni təsdiqləmir.

 

Endokrinoloq bütün taxıl məhsullarının B vitaminləri və hüceyrələri zədələnmədən qoruyan antioksidantlarla zəngin olduğunu vurğulayıb. Onlar həmçinin bədəndən "pis" xolesterolu çıxarmağa kömək edən çox miqdarda lif ehtiva etdiyini deyib.

 

"Tədqiqatlar göstərir ki, belə dənli bitkilərin müntəzəm istehlakı şəkərli diabet, hipertoniya və ürək xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır. Bundan əlavə, taxıl məhsulları orqanizmin ümumi sağlamlığı üçün vacib olan sağlam bağırsaq mikroflorasını saxlamağa kömək edir", - həkim əlavə edib.

 

Səadət Abdullayeva
Müəllifin digər yazıları