Neyrocərrah Brett Osborn insanları şəkər tərkibli məhsulların istehlakını azaltmağa çağırıb.
Aztibb.az “Eat This, Not That!” jurnalına istinadən xəbər verir ki, həkim müsahibəsində beyninizi sağlam saxlayacaq qadalardan bəhs edib.
Mütəxəssis dondurma, peçenye, dönər və digər bu kimi məhsulları faydalı hesab etmir: “Onların tərkibində az miqdarda qida var”.
Neyrocərrah şəkərli qidaların və içkilərin həddindən artıq istehlakının qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb ola biləcəyini və bunun da zamanla beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə biləcəyini izah edib.
O, həmçinin qeyd edib ki, Alzheimer xəstəliyi çox vaxt 2-ci tip diabetlə müqayisə edilir.
Bundan əlavə, həkim trans yağları yüksək olan qidaların idrak qabiliyyətləri üçün təhlükələri barədə xəbərdarlıq edib:
“Qızardılmış qidalar, yarımfabrikat qəlyanaltılar və marqarin iltihaba səbəb ola bilər və idrak funksiyasını azalda bilər”.
Bir çox işlənmiş qidaların tərkibində süni əlavələr, konservantlar və qeyri-sağlam yağlar var ki, bu da müntəzəm istehlak edildikdə beyinə zərər verə bilər.
Həkim vurğulayıb ki, qida açıq havada saxlandıqda xarab olmazsa belə, istehlak edilməməlidir:
“Soyuq ət, mal əti, ədviyyatlar, soya sousu, turşular, hazır pudinq və konserv şorbaları kimi yüksək natriumlu qidalar qan təzyiqini artıra bilər. Bu da öz növbəsində ürək və beyində problemlər yarada bilər”.
Ekspert həmçinin kofein və spirt qəbulunu məhdudlaşdırmağı tövsiyə edib. O etiraf edib ki, orta miqdarda qəhvə beyin funksiyası üçün faydalı ola bilər, lakin həddindən artıq dozada narahatlıq və yuxu pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Tez-tez içmək beyindəki neyronlara zərər verir. Zamanla koqnitiv funksiyanı poza və xəstəxanada müalicə tələb edən digər pozğunluqlara səbəb ola bilər.
Həkim müsahibəsində koqnitiv performansı və ümumi beyin sağlamlığını qorumaq üçün sağlam pəhrizin vacibliyini vurğulayıb. O, insanları qida seçimlərində daha şüurlu olmağa və beyinə zərər verən qidaların qəbulunu məhdudlaşdırmağa çağırıb. Bu tövsiyələr beynin sağlamlığını qorumağa və həyatınız boyu idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.