Yaponiyanın Naqoya Universitetinin tibb üzrə alimi Takaşi Tamura tərəfindən aparılan araşdırma göstərib ki, karbohidrat qəbulu az olan kişilər və yüksək karbohidrat qəbul edən qadınlar xərçəng də daxil olmaqla, xəstəlik riski ilə üzləşirlər.
Aztibb.az “The Journal of Nutrition” nəşrinə istinadən yazır ki, araşdırma nəticəsində, həmçinin daha çox yağ istehlak edən qadınların xəstələnmə riskinin daha az olduğu müəyyən edilib.
Nəticələr göstərib ki, insanlar karbohidratların və ya yağların qəbulunu kəskin şəkildə məhdudlaşdırmaq əvəzinə balanslı bir pəhriz yeməlidirlər.
Məlum olub ki, ümumi enerjisinin 40%-dən azını karbohidratlardan qəbul edən kişilər xəstəliyə daha çox meyllidirlər. 5 il və ya daha çox izlənilən qadınlar arasında karbohidrat qəbulu 65%-dən çox olanların xəstələnmə ehtimalı daha yüksək olub. Rafine edilmiş və ya minimal işlənmiş karbohidratların istehlakı arasında heç bir aydın əlaqə müşahidə edilməyib.
Eyni zamanda müəyyən edilib ki, yüksək yağ qəbulu olan kişilərin xərçəngdən ölmə şansı daha yüksəkdir. Bundan əlavə, kişilər tərəfindən doymamış yağların az istehlakı daha yüksək xəstəlik riski ilə əlaqələndirilir. Bunun əksinə olaraq, qadınlarda ümumi yağ qəbulu və doymuş yağ qəbulu xərçəng də daxil olmaqla, insidentlə tərs əlaqə göstərməyib. Bu tapıntı yüksək yağ qəbulunun qadınların uzunömürlülüyü üçün pis olduğu fikrini dəstəkləmir.