Paketləşdirilmiş çayın populyarlığına baxmayaraq, diyetoloq Yelena Petrova bu çayı içməyin gizli riskləri haqqında vacib bir xəbərdarlıq edib.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, çay paketlərinin böyük əksəriyyətində yarpaqlar qutuda olan çayların yarpaqları ilə müqayisədə keyfiyyətsiz olur. Bu, istehsalçıların xərcləri azaltmaq və daha ucuz çay növlərindən istifadə etmək istəyi ilə bağlıdır ki, nəticədə içkinin dadına və keyfiyyətinə təsir edə bilər.
Əlavə problem çay paketlərinin hazırlandığı materiallardadır - ucuz kağız və ya neylon. Bu cür materiallar qaynar su ilə dəmləndikdə, nəticədə içkiyə daxil olan zərərli kimyəvi birləşmələr buraxa bilər. Bu birləşmələrin bəziləri hətta insan orqanizminə kanserogen təsir göstərərək sağlamlıq üçün təhlükə yaradır.
Çay paketlərinin başqa bir dezavantajı tərkibində pestisidlərin olmasıdır. Böyük plantasiyalarda yetişdirilən çay yarpaqları zərərvericilərə qarşı mübarizə aparmaq üçün tez-tez pestisidlərlə müalicə olunur. Bu kimyəvi maddələrin qalıqları dəmləndikdə yarpaqların səthində qala bilər ki, bu da müntəzəm olaraq istehlak edildikdə bədəndə toksinlərin yığılmasına səbəb ola bilər.
Bununla belə, yüksək keyfiyyət standartlarına riayət edən, yüksək keyfiyyətli çeşidlərdən və təhlükəsiz qablaşdırma materiallarından üzvi çay istehsal edən şirkətlər var. Buna görə də, satın almadan əvvəl istehsalçıya və məhsulun tərkibinə diqqət yetirməlisiniz.
Diyetoloq istehlak üçün seçilən çayın keyfiyyətinə nəzarət etməyi şiddətlə tövsiyə edir. Mümkünsə, bütöv çay yarpaqlarına üstünlük vermək və çaydandan istifadə etmək daha yaxşıdır.