Zülal bədən toxumalarının formalaşmasında və onun həyati funksiyalarının saxlanmasında mühüm rol oynayır.
Aztibb.az “Kuban News”a istinadən xəbər verir ki, yaşlılarda adekvat protein qəbulunu təmin etmək xüsusilə vacibdir, çünki yaşla əzələ kütləsi və gücündə təbii azalma var.
Bu mənada ət qiymətli və əlverişli protein mənbəyidir. Diyetoloq Yevgeni Arzamastsev gündəlik ət istehlakını normada tövsiyə edir - gündə təxminən 100-120 qram. Bu, lazımi miqdarda protein təmin edir və yaşlıların sağlamlığına müsbət təsir göstərir.
Heyvan zülalının həddindən artıq olması ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Rasional və müxtəlif qidalanma yaşlıların sağlamlığının açarıdır.
Ət təkcə zülalla deyil, həm də maddələr mübadiləsi və immunitet sistemi üçün vacib olan dəmir, sink və B vitaminləri ilə zəngindir. Yaşlı insanlarda bu elementlərin udulması pisləşir və müntəzəm ət istehlakı bu çatışmazlığı kompensasiya etməyə kömək edir.
Ətdə olan zülal əzələ kütləsini və gücünü qoruyur, əzələləri büzülməyə və parçalanmağa meylli olan yaşlılar üçün vacib aspektlərdir. Ətin müntəzəm istehlakı aktivliyi qorumağa kömək edir.