Demək olar ki, hər kəs susuzluğun şirin soda ilə yatırtmağın mümkün olmadığını bilməsinə baxmayaraq, yayda bu içkinin populyarlığı əhəmiyyətli dərəcədə artır. Bəziləri gündə iki litrə qədər içirlər.
Aztibb.az xəbər verir ki, şəkər içkisinin ölümcül dozalarını orqanizmin necə qəbul etdiyini və onu sağlam içki ilə necə əvəz etmək lazım olduğunu diyetoloq Tatyana Meşçeryakova live24.ru-ya danışıb.
Şəkər sodası ən faydalı komponentlərdən uzaq iki komponentdən ibarətdir: turşuluq tənzimləyicisi (fosfor turşusu, limon turşusu) və şəkər. Buna görə də, bu cür komponentləri ehtiva edən çox miqdarda qazlı şirin içki bədən üçün təhlükəlidir. Hər stəkan sodada müvafiq olaraq 5-6 çay qaşığı şəkər, bir litrdə isə 20-25 qaşıq var.
Şəkərin belə bir miqdarda qəbulu dərhal içki içmək istəyinə səbəb olur. Nəticədə, əlbəttə ki, yalnız susuzluğu artırır. Üstəlik, şəkərin yükləmə dozası, ilk növbədə, mədəaltı vəziyə zərərli təsir göstərir, çünki insulinin sürətlə sərbəst buraxılmasını tələb edir, bu da nəticədə karbohidrat mübadiləsinin və insulin müqavimətinin pozulmasına səbəb ola bilər.