Bir çox insanlar şüurlu şəkildə vegetarian olurlar, çox vaxt seçimlərini əxlaqi və etik inanclarla və ya sağlamlıq üçün qayğı ilə izah edirlər. Bəs uşaqları sağlamlıqlarına zərər vermədən bitki qidalarını seçmək mümkündürmü?
Aztibb.az xəbər verir ki, bu və digər sualları pravda.ru üçün tibb üzrə fəlsəfə doktoru, qastroenteroloq Yekaterina Kaşux cavablandırıb.
"Uşaqlar müxtəlif səbəblərdən vegetarianlığa üz tuturlar: körpələr sadəcə olaraq ətin və ya südün dadını sevməyə bilər, yeniyetmələr daha çox etik səbəblərə görə heyvani məhsullardan imtina edirlər. Ancaq belə bir pəhrizin tərəfdarları olan valideynlər uşaqları bu qidalanma növünə meylləndirirlər", - deyə həkim bildirib.
Vegetarian pəhrizin bir neçə növü var:
- veganizm (bütün heyvan mənşəli məhsulların xaric edildiyi ciddi vegetarianizm),
- lakto-vegetarianizm (ət, balıq, quş əti və yumurta istisna edilir, lakin süd, pendir, qatıq, yağa icazə verilir),
- ovo- vegetarianizm (bütün heyvan məhsulları istisna olunur, yumurta istisna olmaqla),
- lakto-ovo vegetarianizm (ət, balıq, quş əti istisna edin, lakin süd məhsulları və yumurtaların istifadəsinə icazə verin).
Eyni zamanda, bütün vegetarian pəhrizləri bitki məhsullarına əsaslanır, yəni:
- tərəvəz,
- dənli bitkilər,
- qoz-fındıq,
- meyvələr.
Belə bir pəhriz bədən üçün zəruri olan bir sıra maddələrin (zülal, kalsium, vitamin D, B12 vitamini, dəmir) çatışmazlığının inkişafına kömək edir, xüsusən də bir insan veganizmə riayət edirsə. da öz növbəsində uşağın sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Lakin belə bir pəhrizin üstünlükləri də var.