Soya sousu dünya mətbəxində ən məşhur ədviyyatlardan biridir. Sous soya, buğda, duz və sudan hazırlanır və zəngin ətir və ləzzətə malikdir.
Aztibb.az osnmedia.ru-ya istinadən xəbər verir ki, Asiya mətbəxində geniş istifadə olunan soya sousu bir sıra faydaları ilə bilinir:
- A, C, D, T vitaminləri (çox nadir), B qrupu;
- Antioksidanlar (onların konsentrasiyası qırmızı şərabdan 10 dəfə yüksəkdir);
- Mineral elementlər;
- Əsas amin turşuları.
Amin turşularının zəngin mənbəyidir: Soya sousu orqanizmin sağlam fəaliyyəti üçün lazım olan bütün vacib amin turşularını ehtiva edir.
Antioksidanlar ehtiva edir: Soya sousunda hüceyrələri sərbəst radikalların zədələnməsindən qorumağa kömək edən izoflavonlar kimi antioksidanlar var.
Vitaminlər və minerallar ehtiva edir: Soya sousu vitamin K, vitamin B6, dəmir və maqnezium kimi vitamin və minerallarla zəngindir.
Həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir: Soya sousunda olan fermentlər həzmi və qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.
Soya sousundan sui-istifadə etməməlisiniz, çünki məhsul duz yataqlarına, gut, artrit və artrozun inkişafına səbəb ola bilər və genitouriya sistemində pozğunluqlara səbəb ola bilər. Maksimum gündəlik doza 15 mililitrdir.