İtalyan alimlərinin araşdırmalarının nəticəsində müəyyən edilib ki, espresso Alzheimer xəstəliyinin yaranmasından qoruyur.
Aztibb.az xəbər verir ki, bu barədə “Journal of Agricultural and Food Chemistry” məlumat yayıb.
Tədqiqatçılar espressonun demansın inkişafında mühüm element olan tau proteininin yığılmasının qarşısını aldığını aydınlaşdırıblar.
Tədqiqat bir neçə espressonun kimyəvi komponentlərini təhlil edib. Məlum olub ki, qəhvənin tərkibində olan maddələr 40 saat ərzində tau zülalının qısaldılmış forması ilə qarışdırılıb. Bu kəsilmiş fibrillərin hüceyrələrə heç bir zərərli təsiri olmayıb.
Əlavə təcrübələr kofein və espresso ekstraktının tau fibrillərinə bağlana biləcəyi qənaətinə gətirib çıxarıb. Bu, içkini demansla mübarizədə faydalı bir vasitə halına gətirir.