Qastroenteroloq Sergey Vyalov Telegram kanalında bildirib ki, gicitkən K vitamininin qiymətli mənbəyidir və orqanizm üçün müxtəlif faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Aztibb.az xəbər verir ki, gazeta.ru-da bu vitaminin faydalarından və K vitamini ilə zəngin olan digər tərəvəzlərdən bəhs olunub.
K vitamini sağlamlığın qorunmasında mühüm rol oynayır, çünki qanın laxtalanması prosesində fəal iştirak edir və sümüklərin möhkəmlənməsinə kömək edir. Maraqlıdır ki, gicitkən yaşıl tərəvəzlər arasında K vitamininin ən zəngin mənbələrindən biridir.
Gicitkən şorbasının sağlamlıq üçün də bir sıra faydaları var. Həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir, immunitet sistemini gücləndirir, iltihabı və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Bundan əlavə, gicitkənin tərkibində olan K vitamini ateroskleroz və diabet kimi xəstəliklərlə mübarizə aparmağa kömək edir.
Bununla belə, həkim tromboz və qanaxmaların qarşısını almaq üçün K vitamininin normada istehlak edilməsinin vacibliyi barədə xəbərdarlıq edib. Gicitkəndən başqa, K vitamininin digər yaxşı mənbələri Brüssel kələmi, brokoli, ispanaq, cəfəridir. Sizi sağlam saxlamaq üçün kifayət qədər K vitamini almanızı təmin etmək üçün bu qidaları pəhrizinizə daxil edə bilərsiniz.
K vitamini qanın laxtalanması üçün vacib olduğundan, antikoaqulyantlar qəbul edən və ya trombotik problemləri olan insanlar bu vitamini diyetlərinə daxil etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.
Həkim bədənin fərdi xüsusiyyətlərini nəzərə alaraq təhlükəsiz istehlak edilə bilən K vitamininin optimal miqdarını təyin edə biləcək.