Dietoloq və endokrinoloq Oksana Panova sağlam səhər yeməyinin necə hazırlanacağını izah edib.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki , həkimin sözlərinə görə, yayda isti yeməklər hazırlamaq qətiyyən lazım deyil.
Diyetoloq vurğulayıb ki, ideal səhər yeməyi orta dərəcədə doyurucu olmalıdır. İstidə çoxlu yemək yeyəndə orqanizm həddindən artıq yüklənəcək. Bu, performansın azalmasına və rifahın pisləşməsinə səbəb olacaqdır.
Səhər yeməyində çörək və alma ilə məhdudlaşmamalısınız. Yayda səhər yeməyi vasitəsilə enerji artırmaq lazımdır. İstidə mövsümi tərəvəzlərə, meyvələrə, giləmeyvə və göyərtilərə üstünlük vermək məsləhətdir. İyun-sentyabr aylarında onlar qida maddələrinin maksimum tərkibinə malikdirlər.
Diyetoloq yayda səhər yeməyində soyuq sıyıq yeməyi məsləhət görüb. İlk yemək üçün yulaf və qatıq uyğun gəlir. Səhər yeməyini çiyələk, moruq, qarağat, şaftalı, ərik və alma ilə şaxələndirə bilərsiniz, banan və üzüm xaric. Onların yüksək glisemik indeksi var. Sıyıq ilə birlikdə üzümlü banan "karbohidrat bombasına" çevriləcəkdir. Endokrinoloq dənli bitkilərə qoz-fındıq əlavə etməyi tövsiyə edib.
Həkim səhər yeməyində yumurta yeməyin də yaxşı olduğunu söyləyib. Kolbasa və donuz ətini göyərti, pomidor və balqabaq ilə əvəz etmək məsləhətdir. Tərəvəzləri qısa müddətə qızdırmaq məsləhətdir. Beləliklə, onlar daha çox vitamin və mineral saxlayırlar. Səhər yeməyi üçün istidə, smuz içkisi qəbul etmək faydalıdır. Taxıl çörəyindən və yağsız ətdən hazırlanmış yay sendvici də qadağan deyil.