Araşdırmalar göstərib ki, qeyri-sağlam bişmiş qırmızı ət istehlak edən şəxslərdə bağırsaq və mədə xərçənginə tutulma riski daha yüksəkdir.
Aztibb.az xəbər verir ki, Dr. Ayhan Kaya Qurban bayramda qidalanma tövsiyələri ilə bağlı bunları deyib:
Ətin oda yaxın bişirilməsi həm kanserogen elementlərin əmələ gəlməsinə səbəb olur, həm də B1, B12 və fol turşusu kimi vitaminlərin itirilməsinə səbəb olur.
Manqalda bişiriləcəksə, ətin kömürləşməməsinə diqqət edilməli, yavaş-yavaş və zəif odda bişirilməlidir. Ət çox qızardılmamalı, quyruq yağı və kərə yağı kimi doymuş yağlardan istifadə edilməməlidir. Qaynatma ilə bişirmə daha sağlamdır.
Yüksək xolesterin və ürək-damar xəstəlikləri olan insanlar belə hallarda qidalnamya həssas yanaşmalıdırlar.
Qurban bayramında çox miqdarda ət istehlakının yaratdığı toksin təsirini azaltmaq üçün bol meyvə və tərəvəz istehlak edilməli, kifayət qədər su içilməsinə laqeyd qalmamlı.