Uzman Dr. Ayhan Kaya ət istehlakının çox olduğu Qurban bayramında şəkərli diabet, podaqra, hipertoniya kimi xroniki xəstəlikləri olanların qidalanmalarına fikir vermədikləri təqdirdə mühüm sağlamlıq problemləri ilə üzləşə biləcəkləri barədə xəbərdarlıq edib.
Aztibb.az xəbər verir ki, həkim instaqram səhifəsində paylaşdığı məlumatda bayramda ət istehlak edərkən çox diqqətli olmağı vurğulayıb.
Podaqra xəstələrində sidik turşusunun artması nəticəsində qan şəkəri və təzyiq yüksələ bilər, ayaq barmaqlarında şiddətli ağrı və qızartı təkrarlana bilər. Eyni şəkildə, yüksək xolesterolu olanlarda qan yağları mənfi təsir göstərə bilər.
Qurban bayramının isti günlərə təsadüf etdiyini nəzərə alsaq, ürək xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlarda qəfil ət yüklənməsi kəskin koronar sindroma qədər uzana biləcək əlamətlərə səbəb ola bilər.
Qurban əti xora, qastrit kimi mədə şikayətləri olanlar üçün kifayət qədər bişirilmədikdə həzm problemi yarada bilər. Xüsusən də mədə xəstəlikləri olanlar qurban ətini 24 saat gözlədikdən sonra bişirməlidirlər.