Pəhriz lifi ilə zəngin olan qidalar qan tərkibini normallaşdıra və bədəndə xolesterol səviyyəsini saxlaya bilər.
Aztibb.az “Veçernyaya Moskva”ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə diyetoloq Mixail Qinzburq müsahibəsində bildirib.
Ekspertin sözlərinə görə, belə qidalara dənli bitkilər, qarabaşaq yarması, çörək, meyvə, giləmeyvə, tərəvəz və paxlalılar daxildir. Onların tərkibindəki pəhriz lifi bağırsağa daxil olduqda öd turşularını bağlayır və onların yenidən sorulmasına mane olur. Buna görə bədən yeni xolesterol hüceyrələrini axtarır və pis xolesterin yaxşı xolesterolla əvəz olunur.
Həkim qeyd edib ki, turş süd məhsulları da xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Bağırsaqlarda mikrofloraya müsbət təsir göstərirlər, buna görə də xolesterola antiinflamatuar təsir göstərə bilərlər. Buraya omeqa-3 ilə zəngin qidalar da daxildir. Bunlar zeytun və kətan yağları, yağlı balıq və balıq yağıdır.
"Bu məhsullar qanın lipid tərkibini normallaşdırır və xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir" deyə mütəxəssis izah edib.