Aritmiyanın qarşısının alınması ürək əzələsinin həyəcanlılığının artmasına səbəb olan funksional şərtlərdən, məsələn, qəhvə və ədviyyatlı qidalardan hədsiz istifadəni dayandırmaqdan ibarətdir.
Aztibb.az xəbər veri ki, kardioloq alim Vyaçeslav Koliyev bu barədə “RİAMO”ya məlumat verib.
O izah edib ki, aritmiyalara gətirən səbəblər 2 kateqoriyaya bölünür: funksional və ya ürəyin zədələnməsi və ya xəstəliyindən qaynaqlanmayan və ürək xəstəliyindən qaynaqlanan patoloji.
“Birinci halda, qəhvə, çay, ədviyyatlı yeməkdən sui-istifadə; stress; yuxu pozğunluğu, gündə 6 saatdan az xroniki yuxu çatışmazlığı; həddindən artıq zehni və fiziki stress; tiroid xəstəliyi; qızdırma, intoksikasiya ilə müşayiət olunan xəstəliklər ", deyə kardioloq bildirib.
Siyahıya həmçinin daxildir: sinus və ya tənəffüs aritmiyaları - tənəffüs fazaları ilə əlaqəli, daha tez-tez gənclər (xüsusilə yeniyetmələr) üçün xarakterikdir; mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri (qastrit, mədə xorası); elektrolit balansının pozulması (kalium, maqnezium, kalsium, natrium); müəyyən dərmanların qəbulu (diuretik, ürək qlikozidləri və s.).
“Patoloji səbəblərə aşağıdakılar daxildir: ürəyin işemik xəstəliyi; miokard infarktı; kardiyomiyopatiya; miokardit; ürək qüsurları; travma və ya cərrahiyyə nəticəsində ürək əzələsinin zədələnməsi ", həkim qeyd edib.
Statistik məlumatlara görə, müxtəlif aritmiyaların tezliyi hər 1 milyon nəfərə 100 min nəfərdən çoxdur, yəni 10% hallarda.
“Skrininq zamanı, məsələn, Holter monitorinq metodu ilə müayinə olunan hər 4 xəstədə müxtəlif aritmiyalar qeydə alınır, onların çoxu heç vaxt ürək döyüntüsü və ürəyində fasilələrdən şikayət etməyib”.