Pəhrizlə və sağlamlıqla bağlı çoxlu nəzəriyyələr var.
Aztibb.az xəbər verir ki, “Yahoo News Japan” nəşri pəhriz və qidalanmada yol verilən səhvlər haqqında yazıb.
Yayılan yanlış fikirlərdən biri şirniyyatların yorğun beyinə kömək edə biləcəyi fikridir. Bunun səhv olduğu ortaya çıxıb.
Bir çox vegeterian iddia edir ki, əti aradan qaldırmaqla siz çəki azaltmaq, maddələr mübadiləsini normallaşdırmaq, orqanizmi toksinlərdən təmizləmək və müxtəlif xəstəliklərin riskini azaltmaq olar. Ancaq bitki qidalarına kəskin keçidlə, bir insan zəiflik və həzm problemləri ilə qarşılaşa bilər.
Arıqlayan zaman çoxları xiyar, yarpaqlı tərəvəzlər, göyərti və brokoli kimi "mənfi kalorili" qidalara müraciət edirlər. Ancaq bu bir mifdir, çünki bədən hər hansı bir məhsulun həzminə ümumi kalori miqdarının 5-30%-ni sərf edir.
Başqa bir mif budur ki, gündə yalnız bir yumurta yeyə bilərsiniz. Ancaq məlum oldu ki, ikisini də yemək olar.
Qarpızda heç bir qida maddəsi olmadığı düşünülürdü. Bu heç də belə deyil, orqanizm üçün vacib olan amin turşuları və vitaminlər var.
Çoxları son dərəcə zərərli adlandırılan duzdan imtina etməyə çağırır. Əslində çox miqdarda duz bədənə həqiqətən zərər verir. Əvvəlcə ödem görünür, sonra təzyiq yüksəlir, insult və hətta ölümlə təhdid edən ürək-damar sisteminin xəstəlikləri inkişaf edir. Ancaq kiçik dozalarda duz lazımdır.