
Keto pəhrizinin məqsədi bədəni qlükoza əvəzinə əsas enerji mənbəyi kimi yağdan istifadə etməkdir.
Aztibb.az xəbər verir ki, bunu gazeta.ru-ya endokrinoloq Yelena Kiseleva deyib. O, bu növ pəhrizin müsbət və mənfi tərəflərini izah edib.
Mütəxəssisin fikrincə, keto pəhrizə riayət edərkən qida rasionunda makronutrientlərin müəyyən nisbətini nəzərə almaq lazımdır. Belə ki, zülalların 20-25%, yağların 70% və karbohidratların yalnız 5-10% -ni istehlak etmək tövsiyə olunur. Qeyd etmək lazımdır ki, nişastasız karbohidrat mənbələrinə üstünlük verilməlidir.
Həkimin sözlərinə görə, keto pəhrizinin sağlamlığa bir çox müsbət təsiri ola bilər. Bu, arıqlamağa və insulin müqavimətinin inkişafının qarşısını almağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, keto pəhriz qaraciyəri xəstəliklərdən qoruya və qanda zərərli lipidlərin səviyyəsini aşağı sala bilər. O, həmçinin qan qlükoza səviyyəsini aşağı sala və epileptik beyin fəaliyyətini azalda bilər.
Keto pəhriz otoimmun xəstəliklərdə antiinflamatuar təsir göstərə bilər və Alzheimer xəstəliyi, autizm və dağınıq skleroz kimi neyrodegenerativ beyin xəstəliklərini yaxşılaşdıra bilər. Bundan əlavə, keto pəhriz xərçəng riskini azalda bilər.
Keto pəhrizinin istifadəsi ciddi ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün qəti qadağan edilə bilər, çünki bu, ürək problemləri riskini artıra bilir. Bundan əlavə, keto pəhriz böyrək, qaraciyər və ya adrenal çatışmazlığı olan insanlar üçün uyğun deyil, çünki bu, onların vəziyyətini pisləşdirir.
Keto pəhrizindən istifadə edərkən böyrək daşlarının əmələ gəlməsi, öd daşı və pankreatitin kəskinləşməsi, ürək-damar xəstəlikləri və bitki lifinin azalması ilə bağlı qəbizlik riski kimi bir sıra xəstəliklərin riski də artır.














