Diyetoloq-məsləhətçi Aleksey Kabanov ən faydalı quru meyvələr haqqında danışıb.
Aztibb.az “SE” portalına istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bunlar xurma, ərik qurusu, əncir, quru qarağat və gavalıdır.
Aleksey Kabanovun qeyd etdiyi kimi, xurma pəhriz lifi və B5 vitamini ilə inanılmaz dərəcədə zəngindir, enerji, canlılıq və dözümlülük verir, aclıq hissini kütləşdirir. Quru ərikdə pəhriz lifindən əlavə, insulinə həssaslığı azaldan və sinir sisteminin normal fəaliyyəti üçün zəruri olan maqnezium da yüksəkdir.
Əncirin tərkibində antibakterial, müalicəvi və antiparazitar xüsusiyyətlərə malik fisin fermenti var. Qurudulmuş qarağatın şəkəri və kalorisi azdır, eyni zamanda bədəni iltihabdan və vaxtından əvvəl qocalmadan qoruyan güclü antioksidant mənbəyidir.
Qara gavalı həm liflə zəngindir, həm də çoxlu kalium ehtiva edir. “Kalium “ürəyin mineralı” adlanır: o, ürək əzələsinin daralma tezliyini tənzimləyir. Kalium çatışmazlığı aritmiyalara səbəb olur və ürək çatışmazlığı riskini artırır ", – deyə diyetoloq bildirib.