Bir çox insan şokoladı sevir. Ən azı əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır. Böyük Britaniyadan olan tədqiqatçılar şokoladın bir sıra sağlamlıq göstəriciləri üçün faydalarını ortaya qoyan araşdırma aparıblar.
Aztibb.az xəbər verir ki, phys.org portalının məlumatına görə, Lids Universitetinin britaniyalı alimləri şokoladın niyə bu qədər çox sevdildiyini və onun real faydalarının olub-olmadığını öyrənmək üçün yola çıxıblar.
Təcrübədə 5000 insan iştirak edib, onlar hər gün kiçik bir şokolad çubuğu istehlak ediblər. Təcrübə zamanı məlum olub ki, desert zehni qabiliyyətləri stimullaşdırır, ürəyin və qan damarlarının fəaliyyətini normallaşdırır, hətta xolesterolu bir qədər aşağı salır.
Qaraciyərin və bütövlükdə mədə-bağırsaq traktının fəaliyyəti də şokolad yemək fonunda yaxşılaşıb. Bundan əlavə, laboratoriya testləri göstərib ki, delikates orqanizmi maqnezium, sink, yod və bir sıra digər faydalı elementlərlə zənginləşdirir.
Şokoladın şirin komponentləri müsbət əhval-ruhiyyəyə töhfə verən serotonin istehsalına kömək edir. Təcrübə zamanı maraqlı bir "yan təsir" qeyd edilib: yaralar və kəsiklər üçün daha tez sağalma.
Bundan əlavə, şokolad allergiyaya səbəb ola bilər, buna görə də xüsusilə uşaqlar üçün kiçik dozalarla müntəzəm istifadəyə başlamağa dəyər.
Nəhayət, şokoladın növü də vacibdir. Bu kakao faizinin daha yüksək olduğu şokoladlardır.