Gündəlik menyumuzda tez-tez rast gəlinən bir çox qidalar yüksək təzyiqin təxribatçısıdır.
Aztibb.az “Daily Express”ə istinadən xəbər verir ki, diyetoloq Rob Hobsona görə, yüksək duzlu qidalar hipertoniyaya meylli insanlar üçün xüsusilə təhlükəlidir.
O, mayalanmış qidalara, xüsusən də kimçiyə (kələm və turpdan hazırlanan ədviyyatlı yemək) diqqət çəkib. Bir çox mütəxəssis bu yeməyi bədən üçün faydalı hesab edir. Koreya mətbəxindən olan bu yemək son vaxtlar Qərbdə populyarlıq qazanır.
Yalnız hər mədə belə ekzotik şeyləri sakitcə qəbul etməyəcək, həm də artıq duz var. Duz isə təzyiqi artıran ən təhlükəli amillərdən biridir.
Çoxumuz duzlu xiyar, balıq, hisə verilmiş kolbasa və digər ləzzətlərə üstünlük veririk. Bu, qan damarlarına və ürəyə təzyiq, stressi artırmaq üçün səbəbdir. Hətta oynaqlar da əziyyət çəkir.
Mütəxəssis ürək-damar sisteminə zərərli olan, təzyiqin qalxmasına səbəb olan digər məhsulların adını çəkib. Bunlar konservləşdirilmiş məhsullar, güclü bulyonlu şorbalar, zeytun, meyvə şirələri və kakos yağıdır.