Mövsümündən tez meyvə və tərəvəzlərdə bədən üçün zərərli olan yüksək miqdarda nitrat və pestisidlər ola bilər. Rusiyalı qastroenteroloq Alena Mixaylova məhsullarda onların sayını azaltmağa kömək edəcək üsulları sadalayıb.
Aztibb.az actualnews.org-a istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, əgər insan nitratlardan zəhərlənibsə, o zaman zəhərlənmənin əlamətləri belə olacaq: qusma, ishal, ürəkbulanma, qarın ağrısı. Bundan əlavə, xəstə aritmiya və ümumi zəiflikdən şikayət etməyə başlayır. Pestisidlərin və nitratların tərkibini azaltmaq üçün tərəvəzləri soyuducuya qoymalısınız, lakin bundan əvvəl onları yaxşıca yuyun. Mütəxəssis qabığı soymağı və saplağındakı yeri kəsməyi məsləhət görür.
“Qeyd edilən maddələrin konsentrasiyası baxımından ən təhlükəli meyvələr qovun və qarpızlardır, kələm, göyərti və turpda bir az daha az pestisidlər var, lakin onlar da hərtərəfli yuyulmalıdır - ən azı 20 dəqiqə. Tərəvəzlərin bişirilməsi zamanı pestisidlərin miqdarı 75% -dən çox azalır, lakin suyun boşaldılması lazımdır”, – həkim vurğulayıb.