Qastroenteroloq Anna Sviridova qastritin kəskinləşməsi zamanı istifadəsi tövsiyə edilməyən məhsullardan danışıb.
Aztibb.az solenka.info-ya istinadən xəbər verir ki, onun bildirdiyinə görə, qazlı içkilər mədə divarının şişməsinə və həddindən artıq dartılmasına səbəb olur ki, bu da qastrit ağrılarını artırır. Həmçinin, donuz əti və sümükdə zəngin bulyon kimi yağlı qidalar mədədə öd ifrazını və şirə ifrazını təhrik edir ki, bu da onun selikli qişasını zədələyə bilər.
Bibər, duz, sarımsaq, soğan, mayonez və ketçup kimi mədədə xlorid turşusunun istehsalını stimullaşdıran və ifrazatın artmasına səbəb ola bilən bir çox inqrediyentlər olduğu üçün burger və qızardılmış kartof kimi fəstfud yeməkləri də qastrit üçün tövsiyə edilmir.
Həkim qeyd edib ki, qastrit ilə təzə, yumşaq ağ çörək yemək olmaz, lakin onların əvəzinə diyetə kraker və ya quru çörək daxil edilə bilər. O, həmçinin xəbərdarlıq edib ki, “şirin və yağlı” kateqoriyasına aid edilən dondurma və tortlar qastrit üçün tövsiyə edilmir.
Bundan əlavə, pəhrizə nəzarət etmək və tez-tez və müntəzəm olaraq yemək yemək vacibdir.
Qastritin kəskinləşməsi bir neçə gündən çox davam edərsə və ya şiddətli ağrı ilə müşayiət olunursa, müalicə üçün həkimə müraciət etməlisiniz.