Kardioloq Olqa Savonina yeməkdən sonra aritmiyanın mədə-bağırsaq traktının (GİT) xəstəliklərinə işarə olduğunu bildirib.
Aztibb.az tver-portal.ru-ya istinadən xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, yüksək nəbz həmişə ürək xəstəliyi ilə əlaqəli deyil.
Taxikardiya, aritmiya yeməkdən sonra başlayırsa, əvvəlcə diafraqmanın özofagus açılışının yırtığını (HPA) və ya qastroezofageal reflü xəstəliyini (GERD) istisna etmək lazımdır.
“Birinci halda, yemək borusundan keçən qida, sol atriumun ön divarına basır. Bu, bir neçə ay ərzində təkrarlanarsa, aritmiya alovlanma riski var”, – kardioloq deyib.
GERD zamanı aşağı yemək borusunun divarları iltihablanır. Sol atriumun arxa divarından qalınlığı üç-beş millimetr olan bir toxuma təbəqəsi ilə ayrıldığı üçün iltihab prosesi zamanı bir-biri ilə "təmasda olmağa" başlayırlar.
Əgər ürək döyüntüsünün artması qida qəbulu ilə bağlıdırsa, həkim təkcə kardioloq deyil, həm də qastroenteroloq tərəfindən müayinə olunmağınızı tövsiyə edir. Bəzən qastroskopiyadan da keçmək lazım gəlir.
Aritmiya ürək keçiriciliyinin, eləcə də onun daralmalarının tezliyinin və müntəzəmliyinin pozulmasıdır. Nəticədə ürəyin normal fəaliyyəti pozulur və subyektiv xoşagəlməz simptomlar baş verir. Aritmiya ürəyin işində hər hansı bir dəyişiklik kimi başa düşülür, nəticədə onun funksiyasını pozur.