Hansı qidalar kabab kanserogenlərini zərərsizləşdirir?
18.04.2023 09:16

Heç kimə sirr deyil ki, kömürdə bişirilən hər şey çox zərərli maddələr ehtiva edir.

Aztibb.az “Arqumentı i faktı” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, yüksək temperatur səbəbindən belə yeməklərin tərkibində çoxlu kanserogenlər yaranır. Məsələn, analizlər zamanı heterosiklik aminlər (HA), lipid peroksidləşmə məhsulları və polisiklik aromatik karbohidrogenlər aşkar edilib.

Mütəxəssislər qida rasionunda kələm ailəsinin tərəvəzlərindən hazırlanan xörəklərə ütünlük verməyi tövsiyə edir. Onların tərkibində HA-nı parçalayan fermentləri aktivləşdirən maddələr var. Bu müddət ərzində onların konsentrasiyası artacaq və bədən bu kanserogenləri tam silahlı qarşılayacaq. Belə tərəvəzləri yemək faydalıdır.

ÇOX OXUNANLAR
 Quba Regional Perinatal Mərkəzinin komandası 28-ci həftəsində doğulan körpənin həyatını xilas edib   
Hidrogen xərçəng də daxil olmaqla geniş spektrli xəstəlikləri müalicə edə bilər
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
Ağcabədi Rayon Mərkəzi Xəstəxanasının kardioloqu - İlqar Quliyev
Hepatoloq Tofiq Əkbərov Türkiyədə XV Beynəlxalq Hepatoloji Konqresdə iştirak edib  
Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib
Şəki Şəhər İcra Hakimiyyəti başçısının müavini onkoloji xəstəlikdən vəfat edib
Həyat yoldaşına böyrəyini bağışladı
Rəşad Mahmudov Lənkəranda Ümummilli Lider Heydər Əliyevin 101 illiyinə həsr olunmuş elmi seminarda çıxış edib
 Tibb Müəssisələrinin Akkreditasiyası və Keyfiyyətə Nəzarət Mərkəzi yaradılır - Fərman
 Doğuş prosesini təcili tibbi yardım avtomobilində idarə edən tibb işçiləri təltif olunublar   
Sumqayıtda tədbir: “Azərbaycan səhiyyəsinin inkişafı Heydər Əliyevin adı ilə bağlıdır” 
Estetik cərrahiyyə və kosmetoloji sahədə qanun pozuntularına yol verən 9 klinika rəhbərliyi məsuliyyətə cəlb olunub
Ordubad Rayon Uşaq Xəstəxanasında məktəb şagirdləri üçün tibbi aksiya təşkil olunub