Yüksək qan təzyiqi və ya hipertoniya yanlış qidalanmanın nəticəsidir.
Aztibb.az medikforum.ru-ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər bu içkinin qan təzyiqini bir neçə saat ərzində aşağı sala biləcəyini iddia edir.
“Çuğundur şirəsi ağızda nitritlərə (NO2-) çevrilən qida nitratlarının (NO3-) zəngin mənbəyidir. Nitrit mədəyə daxil olub qana hopduqca, aşağı oksigen şəraitində azot oksidinə (NO) çevrilir. Azot oksidi damarların genişlənməsi və rahatlamasında rol oynayan bir siqnal molekuludur. Qan axınının yaxşılaşması nəticədə qan təzyiqinin azalmasına səbəb olur”, – həkimi Tatyana Zaxarova bildirib.
Təzyiqdə azalma daha yüksək dozada, gündə 500 mililitrdən çox çuğundur şirəsi istifadə edilən təqdirdə nəzərə çarpır.
Başqa bir araşdırma görə, 500 mililitr çuğundur suyu içmək qan təzyiqinin 3-6 saat ərzində azalması ilə nəticələnir və istehlakdan 3-4 saat sonra pik düşməsi müşahidə edilir.