Alimlər gecə işinin yemək vaxtlarından asılı olaraq karbohidrat mübadiləsinə necə təsir etdiyini öyrəniblər.
Aztibb.az solenka.info-ya istinadən yazır ki, gecə saatlarında işləyən və yemək yeyənlər üçün yeməkdən sonra qan şəkəri gün ərzində işlədiyi vaxtdan 19% çox olur. Buna görə də, gecə qrafiki olan insanlarda diabet inkişaf riski artır.
Ancaq gecə oyanışlarının maddələr mübadiləsinə mənfi təsirini yalnız gün ərzində yeməklə düzəltmək olar.
Tədqiqat zamanı müəyyən edilib ki, axşam saat 19:00 radələrində duranlarda təcrübə başlamazdan əvvəl və sonra qan şəkəri səviyyəsində heç bir fərq olmayıb.
Həkimlər bildirib ki, gecə növbəsində işləyənlər yüngül qəlyanaltılarla məhdudlaşmalı və qanda şəkərin səviyyəsini yüksəldən çox miqdarda karbohidratlardan uzaq durmalıdırlar. Gün ərzində yaxşı yemək daha yaxşıdır.
Növbəti mərhələdə alimlər daha rahat yemək üsulunu sınaqdan keçirəcəklər - oyandıqdan dərhal sonra və yatmazdan əvvəl yemək.