Novruz bayramına təxminən iki həftə qalmış buğda cücərtilərin boy atıb səməniyə çevrilməsi üçün gözləmək lazım gəlir.
Qədimm tibbi ənənələrə görə səməniyə çevrilməyən və bir neçə günlük buğda cücərtisi tibbi baxımdan çox faydalıdır. Səməni cücərməyə başlayanda ondan halva, bir az boy atdıqdan sonra isə şirə əldə etmək olar.
Aztibb.az xəbər verir ki, təcrübələrə görə səməni cücərtisi ilə qidalanmaq immunitet sistemini gücləndirir, buğda cücərtisinin suyu qanı yeniləyir, toksinləri təmizləyir, dişləri və immuniteti gücləndirir, ürək xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilir və xərçəng riskini azaldır.
Buğda cücərtisi E və B vitaminləri ilə zəngindir ki, həmin vitaminlər sinir və mədə-bağırsaq sistemi üçün çox xeyirlidir.
Cücərdilmiş buğdanın tərkibində olan fol turşusu orqanizmdə gedən qanyaratma funksiyası üçün də mühüm əhəmiyyət daşıyır. Fol turşusu hamilə qadınların əsas vitamini sayılır, çünki immun sisteminə müsbət təsir göstərir, dərini qocalmaqdan qoruyur.
Kosmetika sənayesində tərkibində cücərdilmiş buğdadan alınmış yağ olan çoxlu krem və maskalar istehsal edilir.