Bağırsaqları işlədəcək məhsul - Səhər yeməyindən əvvəl yeyin
20.03.2023 13:26

Toksikoloq, professor Mixail Kutuşov bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edən məhsulların siyahısını tərtib edib.

Aztibb.az rg.ru-ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin qeyd etdiyi kimi, buğda kəpəyinə xüsusi diqqət yetirmək lazımdır. Kəpək bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdıra bilən həll olunmayan liflə zəngindir. Səhər yeməyindən əvvəl quru kəpək yemək daha yaxşıdır.

"Bir çay qaşığı (5 q) ilə başlayın və mənfi reaksiyalar olmadıqda tədricən artırın", – professor deyib.

Siyahıda tərəvəz və meyvələr arasında brokkoli, hansı ki, tərkibində həzmi asanlaşdıran sulforafan var, alma, bu meyvə də liflə, sorbitol, fruktoza və su ilə zəngindir, həzmi asanlaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır, həmçinin mədə-bağırsaq traktında hərəkətə faydalı kivi yer alır.

Siyahıda həmçinin antioksidan, antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan zeytun və kətan toxumu yağları, gavalı, mərcimək, duzlu kələm var.

Onkoloq və proktoloq Elena Smirnova da bağırsağın işini yaxşılaşdırmağa kömək edəcək məhsulları sadalayıb. "Ləng" bağırsaq və qəbizlik ilə mütəxəssis çuğundura diqqət yetirməyi tövsiyə edib: “O, yaxşı işlətmə effekti verir və onun tərkibindəki mikroelementlər qaraciyərin fəaliyyətini bərpa etməyə kömək edir”.

Eyni zamanda, adi isti su da bağırsaqları stimullaşdırır.