Professor V.Gökmen kanserogen maddələri azaltmaq üçün tədqiq etdikləri strategiyalardan nümunələr verib.
Aztibb.az trthaber.com-a istinadən xəbər verir ki, alimin sözlərinə görə ev şəraitində kartof qızardarkən kanserogen maddə olan akrilamidin miqdarını azaltmaq üçün doğrandıqdan sonra kartofu tərkibində kalsium olan suda bir neçə dəqiqə və ya yarım saat saxlamaq olar.
Bu məqsədlə kalsium sendozu, kalsium xlorid, kalsium laktak kimi kalsium tərkibli bütün duzlardan istifadə etmək olar. Kartofun süzülməsinə imkan verilsə və gözlədikdən sonra qızardılırsa, akrilamidin miqdarı yüzdə 90 azaldıla bilər. Bu, çox vacib tələbdir.
Ev şəraitində keks və peçenye hazırlayarkən akrilamidin miqdarını azaltmaq üçün xəmirə 1 faiz səviyyəsində, yəni qaşıq ucu ilə kalsium duzu əlavə etmək olar.
Eyni zamanda, akrilamidin azaldılması üçün şəkərin azaldılması, mayalandırıcı maddələrin növünün və onların miqdarının dəyişdirilməsi kimi bir çox yollar da var.