
Məlumdur ki, insanlar şəkərdən çox istifadə edirlər. Bu, təkcə çaya və ya qəhvəyə qoyduğumuz “təmiz” məhsula deyil, həm də gizli şəkərlərə aiddir.
Aztibb.az "İzvestiya" nəşrinə istinadən yazır ki, bəzi məhsullarda şəkərin miqdarı da artıqdır. Şirələr, qazlı içkilər, konservlər, fast food və daha çox kimi.
Çox şəkər yemək prediabetə səbəb ola bilər. Bu da qan şəkəri bədəninizin qlükozadan nə qədər səmərəli istifadə etdiyini göstərir.
Əgər irsi meyllilik, həmçinin yüksək stress səviyyəsi, hormonal problemlər varsa və ya şəxs müəyyən dərmanlar qəbul edirsə, onun problemləri ola bilər. Onların qarşısını almaq üçün müayinədən keçmək və acqarına qan vermək lazımdır.
Diabetin ilk "həyəcan zəngləri" tez-tez tualetə getmək istəyi, susuzluq, quru dəri və yorğunluqdur. Qeyd edək ki, aşağı qan şəkərinin də fəsadları çoxdur.
Yüksək qan şəkəri ürək, böyrək, göz və sinir sistemini zədələyərək ciddi fəsadlara səbəb ola bilər. Diabetin qarşısını almaq üçün qan şəkərini nəzarətdə saxlamaq, sağlam qidalanmaq və aktiv həyat tərzi keçirmək vacibdir.














