
Alimlər müəyyən ediblər ki, insanlarda xəstəlik riskinin artması ilə əlaqəli amillərə baxmayaraq, bəzi heyvanlar xərçəngə qarşı təbii müqavimətə malikdirlər.
Aztibb.az xəbər verir ki, “Nature Communications” jurnalında dərc edilən araşdırmada məlum olub ki, quşlar yüksək qan şəkəri səviyyəsinə və uzun ömürlü olmasına baxmayaraq, məməlilər və sürünənlərə nisbətən xərçəngdən daha az əziyyət çəkirlər.
273 onurğalı növü haqqında məlumatların təhlili gözlənilməz qanunauyğunluqları ortaya çıxarıb. Quşların yüksək qan qlükoza səviyyəsinin xərçəng inkişaf riskini artırdığına dair ümumi qaydaya istisna olduğu ortaya çıxıb. Elm adamları, xüsusi maddələr mübadiləsi, sürətlənmiş hüceyrə regenerasiyası və ya bədxassəli mutasiyaları boğmaq üçün mexanizmlər kimi unikal müdafiə mexanizmlərini inkişaf etdirdiklərini təklif ediblər.
Bundan əlavə, tədqiqat digər onurğalıları yeyən ətyeyənlərin ot yeyənlərə nisbətən şiş inkişaf riskinin daha yüksək olduğunu müəyyən edib. Alimlər bunun mümkün səbəblərindən birinin qida zəncirində zərərli birləşmələrin toplanması olduğunu söyləyirlər. Digər nümunə ev heyvanlarında vəhşi həmkarları ilə müqayisədə xərçəng xəstəliyinin artması idi. Bu, genetik müxtəlifliyin azalması və təbii seçmənin zəifləməsi ilə bağlı ola bilər.
Tədqiqatçılar hesab edirlər ki, xərçəngdən qorunmanın təbii mexanizmlərini başa düşmək insanlarda xəstəliyin qarşısının alınması və müalicəsinin yeni üsullarının işlənib hazırlanmasına kömək edəcək. Onlar gələcək işlərində quşların şişlərin inkişafına müqavimət göstərməsinə hansı bioloji proseslərin imkan verdiyini və bu mexanizmlərin tibbdə istifadə oluna biləcəyini öyrənməyi planlaşdırırlar.














