
Kərə yağı əvəzinə bitki yağlarının istehlakı sağlamlığa əhəmiyyətli faydalar təmin edir və vaxtından əvvəl ölüm riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər və bununla da ömrün uzunluğunu əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Danimarkadakı Kopenhagen Universitetinin mütəxəssislərinin iştirak etdiyi yeni bir araşdırma kərə yağı və bitki yağı istehlakı ilə ümumi və səbəbə görə ölüm riski arasındakı əlaqəni araşdırdı.
Aztibb.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "JAMA Internal Medicine" jurnalında dərc olunub.
Tədqiqat 30 il ərzində dörd ildən bir pəhrizləri haqqında soruşulan 220 mindən çox insanın pəhriz məlumatlarına əsaslanıb. Məlumatların təhlili tədqiqatçılara iştirakçıların kərə yağı və bitki yağı istehlakını qiymətləndirməyə imkan verib.
Kərə yağına kərə yağı və marqarin qarışığı, yemək və çörəyə əlavə edilən yayıla bilən yağ, çörək bişirmək və qızartmaq üçün istifadə edilən yağ daxildir.
Bitki yağı istehlakı qızartma, çörək bişirmə və salat əlavə kimi istifadəsinə dair hesabatlara əsasən hesablanmışdır.
Kərə yağı və bitki yağı ilk növbədə tərkibindəki yağ turşularına görə fərqlənir. Alimlər qrupu izah edir ki, bu yağda çoxlu miqdarda doymuş yağ turşuları var, bitki yağlarında isə doymamış yağ turşuları üstünlük təşkil edir.
Tədqiqatın nəticələri göstərir ki, ən çox yağ istehlak edən insanlar, ən az yağ istehlak edən qrupdakı insanlarla müqayisədə vaxtından əvvəl ölüm riski 15 faiz daha yüksəkdir. Əksinə, ən çox bitki yağı istehlak edən insanların vaxtından əvvəl ölüm riski ən az bitki yağları istehlak edənlərə nisbətən 16 faiz azdır.
Bundan əlavə, tədqiqatçılar izah edirlər ki, kərə yağını bitki yağları ilə əvəz etməyin sağlamlığa necə təsir edəcəyini müəyyən etmək üçün sözdə əvəzedici analiz aparılıb. Gündə on qram kərə yağını bitki yağından alınan ekvivalent miqdarda kalori ilə əvəz etməyin vaxtından əvvəl ölüm riskini 17 faiz azaltdığı sübut edilib.
Tədqiqatçılar kərə yağının bitki yağları ilə əvəz edilməsinin vaxtından əvvəl ölüm riskinə güclü təsirindən təəccübləndiklərini bildiriblər.














