Alimlər sağlam bitki yağlarının ölüm riskini artırdığını müəyyən ediblər
28.05.2024 09:27

Alimlər paradoksal bir nəticəyə gəliblər: sağlam bitki yağları hər hansı mümkün səbəblərdən ölüm hallarını əhəmiyyətli dərəcədə artırır.

Aztibb.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “eLife” elmi jurnalında dərc olunub.

12 il ərzində toplanan 85 425 tədqiqat iştirakçısından qan testləri göstərib ki, ölüm omeqa-6 və omeqa-3 səviyyələrindən asılıdır. Bunlar heyvan yağlarından fərqli olaraq son dərəcə faydalı kimi tanınan iki maddədir.

Tədqiqat nəticəsində aydın olub ki, omeqa-6-nın omeqa-3 nisbəti pozulduqda, təhlükəli xəstəliklərin inkişafı və vaxtından əvvəl ölüm riski əhəmiyyətli dərəcədə artır. Alimlər bildiriblər ki, bu nisbət getdikcə artıb.

Səadət Abdullayeva
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
Akademik Əhliman Əmiraslanov: “Respublikamızın ixtisaslaşdırılmış tibb müəssisələrində protezlə təchizat işi qənaətbəxş vəziyyətdədir
Qarabağ Universitetinin Klinikasına baş direktor təyin olunub  
Prostat vəzi xərçənginin müalicəsində irəliləyiş - Yeni dərman hazırlanıb
Niyə elm ənənəvi təbabətə inanmır?
Tanınmış cərrah Ramiz Məlikov vəfat edib
Pirallahı Tibb Mərkəzində EEQ müayinələrinə başlanılıb
Prezident İlham Əliyev Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının Baş direktorunu qəbul edib  
Bakı Sağlamlıq Mərkəzinin həkimi uzun sürən xəstəlikdən sonra vəfat edib
Ödənişsiz Kt və MRT müayinələri Referans Qəbələ Tibb Mərkəzində!
Naxçıvanda Hemodializ Mərkəzi fəaliyyətə başlayacaq
Mərkəzi Gömrük Hospitalında seminar: “Qan və komponentlərinin transfuziyasının aparılması və nəzarət“
Milli İdman Tibb və Reabilitasiya Elmi-Praktiki İnstitutu vakansiya elan edir
“Rəqəmsal tibb 4.0: problemlər, imkanlar və perspektivlər” II respublika elmi-praktiki konfransı keçiriləcək
Qaraciyər transplantasiyasında anesteziyanın xüsusiyyətlərinə dair görüş keçiriləcək
Regionlarda fəaliyyət göstərən səhiyyə işçilərini tanıtmaqda davam edirik!