Çin və Avropa alimlərinin şok edici kəşfindən sonra çayın sağlam içki kimi olması ilə bağlı ənənəvi fikirlər təhlükə altındadır.
Aztibb.az xəbər verir ki, “Frontiers in Immunology” jurnalında dərc olunan tədqiqat qara çay istehlakı ilə ağciyər xərçəngi arasında səbəbli əlaqə olduğunu göstərir.
İkinci ən çox yayılmış xərçəng növü siqaretlə sıx bağlıdır, lakin hətta siqaretin təsirinə nəzarət etdikdən sonra elm adamları qara çay istehlakı ilə əhəmiyyətli bir əlaqə tapıblar.
Maraqlıdır ki, əvvəlki tədqiqatlar çay və ağciyər xərçəngi arasındakı əlaqə ilə bağlı ziddiyyətli nəticələr göstərmişdir. Bəzi elm adamları çayın qoruyucu təsirini iddia etdi, digərləri isə əksinə. Ancaq yeni araşdırma bu məsələyə aydınlıq gətirdi və qara çayın şişlərin inkişafına mənfi təsirini ortaya qoydu.
Müəyyən edilmiş risklərə baxmayaraq, çaydan tamamilə imtina etmək tövsiyə deyil. Tədqiqatçılar çayın çoxsaylı faydalı xüsusiyyətlərini, o cümlədən xərçəngin digər növlərindən qorunduğunu xatırladırlar. Alimlər vurğulayırlar ki, qara çayın ağciyər xərçənginin yaranmasına təsiri siqaretdən 140 dəfə daha zəif olub.
Beləliklə, xərçəngin qarşısının alınması üçün ilk növbədə siqaretdən qaçınmaq, şişlərin inkişafının bir çox təsirlərdən asılı olduğunu unutmadan əsas risk faktorlarını izləmək və bədənə təsir edən bütün amillər kompleksinə diqqət yetirmək lazımdır.