Maqnezium bədənimiz üçün ən vacib mikroelementlərdən biridir, ürək-damar sisteminin fəaliyyətinə, maddələr mübadiləsinə və sinir sisteminin funksiyalarına cavabdehdir. Lakin orqanizmin özü tərəfindən istehsal olunmur, ona görə də onu qidadan almaq vacibdir.
Aztibb.az “Life” portalına istinadən xəbər verir ki, diyetoloqlar maqneziumun miqdarına görə hansı məhsullarda çox olduğunu bildiriblər.
1. Fındıq və tumlar. Qoz, badam, anakardiya, balqabaq tumu və kətan toxumu maqneziumla zəngindir və bu mühüm elementin əla mənbəyidir.
2. Yaşıl tərəvəzlər. İspanaq, brokoli, yaşıl noxud və kələm də əhəmiyyətli miqdarda maqnezium ehtiva edir və buna görə də sağlam bədəni qorumaq üçün vacibdir.
3. Bütün taxılkimilər. Yulaf, çovdar çörəyi, qəhvəyi düyü, buğda kəpəyi - bütün bu məhsullar təkcə maqneziumla deyil, həm də mədə-bağırsaq traktının sağlamlığına faydalı təsir göstərən liflə zəngindir.
4. Banan. Bir bananda təxminən 37 mq maqnezium var ki, bu da onu bu elementin əla mənbəyi edir.
5. Dəniz məhsulları. Balıq, xüsusilə tuna və qızılbalıq, həmçinin karides maqneziumla boldur və bu, onları sağlamlığı qorumaq üçün vacib qidalar sırasına gətirir.
Bu qidaları pəhrizinizə daxil etməklə, sağlamlığınızı və rifahınızı qorumaq üçün özünüzü kifayət qədər maqneziumla təmin edə bilərsiniz.