Kampilobakterioz kimi təhlükəli infeksiyanın törədicisi demək olar ki, bütün məlum heyvanların və quşların bağırsaqlarında olur. Çox vaxt toyuq, inək, qoyun, donuz, bəzən isə it və pişiklərdən yoluxa bilərsiniz.
Aztibb.az xəbər verir ki, “Pravda” nəşrinin məlumatına görə, infeksiya kifayət qədər istilik müalicəsinə məruz qalmamış və ya dəfələrlə təhlükəli bakteriyalara məruz qalmış quş əti, mal və donuz əti, süd, göyərti, meyvə və digər məhsullar vasitəsilə ötürülür.
İnfeksiya açıq su anbarlarından və ya təcili su təchizatı şəbəkələrindən içməli su ilə də ötürülə bilər. Ev təsərrüfatlarında yoluxmanın əsas yolu təsərrüfat heyvanları (xüsusilə quşçuluq) və tez-tez asemptomatik daşıyıcı olan ev heyvanları (itlər) ilə birbaşa təmasdır.
Ümumiyyətlə, infeksiyanın simptomlarına tez-tez qanlı ishal, qarın ağrısı, qızdırma, baş ağrısı və bəzən qusma daxildir.
Profilaktika qaydalarına riayət etməklə özünüzü infeksiyadan qoruya bilərsiniz. Şəxsi gigiyena haqqında unutmamaq vacibdir - tualetdən istifadə etdikdən sonra, yemək hazırlamadan və yeməkdən əvvəl və heyvanlarla təmasdan sonra əllərinizi mütəmadi olaraq yuyun.
Yalnız qaynadılmış su içmək tövsiyə olunur. Əgər süddürsə, o zaman çiy yox, pasterizə edilməlidir. Ət məhsullarını lazımi qədər bişirmək tələb olunur.