Honq Konq Şəhər Universitetinin alimləri probiyotiklərin qan təzyiqinə təsiri ilə bağlı son tapıntılarını açıqlayıblar.
Aztibb.az xəbər verir ki, onarın “Msystems” portalında dərc olunan araşdırması qatıq, pendir və kələm kimi qıcqırdılmış süd məhsullarında olan probiotiklərin qan təzyiqini sabitləşdirməkdə potensial faydalarına işıq salır.
Probiyotiklər canlı mikroorqanizmlərdir ki, araşdırmalara görə, orqanizmdə nəinki normal mikrofloranı bərpa edə bilir, həm də insanın həzm və immun sistemlərinə fayda verən zərərli bakteriyalarla mübarizə aparır.
Hipertoniyanın müalicəsində probiotiklərin effektivliyini yoxlamaq üçün tədqiqatçılar 16 həftə ərzində siçanlar üzərində təcrübə aparıblar. Siçanlar dörd qrupa bölünüb: bir qrupa qan təzyiqini artırmaq üçün yüksək fruktozalı su verilib, ikinci və üçüncü qrupa müvafiq olaraq Bifidobacterium Lactis və Lactobacillus rhamnosus probiotikləri verilib, dördüncü qrupa isə fərqli maddə.
Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, probiyotik qəbul edən siçanlarda sistolik qan təzyiqi (qan təzyiqi monitorunda ürək döyüntüsü zamanı damarlarda təzyiqi əks etdirən yuxarı rəqəm) 15-17%, diastolik qan təzyiqi isə (aşağı rəqəm, ürək sancılar arasında damarlarda təzyiqi əks etdirən) 18,5-20% azalıb.
Bu nəticələr qan təzyiqinə nəzarətdə probiyotiklərin potensial faydalarını dəstəkləyir. Alimlər onu da qeyd ediblər ki, Bifidobacterium Lactis və Lactobacillus rhamnosus probiotikləri süd, pendir, duzlu kələm kimi müxtəlif qidalarda olur. Bu qidaların müntəzəm istifadəsi, duz qəbulunun və idmanın azaldılması ilə birlikdə, dərman istifadə etmədən qan təzyiqini azaltmaq üçün təsirli bir yol ola bilər.
Bu kəşf əlavə araşdırma tələb edir və yüksək qan təzyiqindən əziyyət çəkən və onu idarə etmək üçün alternativ üsullar axtaran insanlar üçün əhəmiyyətli nəticələr verə bilər.