Kaliforniya San-Fransisko Universitetində (UCSF) aparılan bir araşdırmaya görə, şirinləşdirilmiş qazlı içkilərin müntəzəm istehlakı sürətlənmiş hüceyrə yaşlanması səbəbindən kardiometabolik xəstəliklər riskinin artması ilə əlaqələndirilir.
Aztibb.az “Planet Today” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, tədqiqatçılar şəkərli içkilərin istehlakı ilə hüceyrə qocalmasının və sağlamlığın göstəricisi olan telomer uzunluğu arasındakı əlaqəni araşdırıblar. Onlar şəkərli diabet və ya ürək-damar xəstəliyi olmayan 20-65 yaş arası 5309 sağlam yetkinin məlumatlarını təhlil ediblər.
Tədqiqatçılar, şirinləşdirilmiş qazlı içkilərin istehlakının telomerlərin qısalması ilə əlaqəli olduğunu aşkar ediblər ki, bu da sürətlənmiş hüceyrə yaşlanmasına və inkişaf riskinin artmasına kömək edə bilər.
Digər tərəfdən, 100% meyvə şirəsinin istehlakı telomerin əhəmiyyətsiz uzanması ilə əlaqələndirilir.
Pəhriz soda və ya qazsız içki istehlakı ilə telomer uzunluğu arasında isə əhəmiyyətli bir əlaqə yoxdur.
Bu nəticələr şirinləşdirilmiş içkilərin ağılla istehlakının vacibliyini vurğulayır, pəhriz və hüceyrə sağlamlığı arasındakı əlaqəni daha yaxşı başa düşmək üçün bu sahədə əlavə tədqiqatlara ehtiyac olduğunu vurğulayır.