Həkim orqanizmin qocalmasının qarşısını almaq üçün siyənəyin faydalı olduğunu bildirib.
Aztibb.az “Gazeta” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, tibb üzrə fəlsəfə doktoru Oksana Mixaleva qidalanmanın orqanizmin qocalmasında böyük rol oynadığını deyib.
Həkim qeyd edib ki, belə balıqlar osteoporozun qarşısını almağa və dərinin gəncliyini qorumağa kömək edən çoxlu doymamış omeqa-3 yağ turşularının mənbəyidir. Ən faydalı yağ turşuları bahalı qırmızı balıqda deyil, siyənək və skumbriyada olur.
Meyvə, tərəvəz, göyərti də sağlamlığa müsbət təsir göstərir və məhsulların rəngləri nə qədər müxtəlifdirsə, tərkibində orqanizmi qocalmaqdan qoruyan xüsusi fitokimyəvi maddələr də bir o qədər çox olur.
Ekspert xatırladıb ki, böyüklər üçün meyvə və tərəvəzin gündəlik qəbulu ən azı 500 qr təşkil edir.
Bundan əlavə, bədənin çoxlu miqdarda B vitaminləri və zülalları olan tam taxıl və paxlalı bitkilərdən lif alması lazımdır.
“Bu kateqoriya məhsulların bir hissəsi olan lif bağırsaq neoplazmalarından qoruyur və eyni zamanda mikrobiotamız üçün qidalandırıcı maddədir. Sağlam mikrobiota həmçinin insulin müqavimətinin qarşısını alır və qabaqcıl qlikasiya son məhsullarının həddindən artıq formalaşmasından qoruyur”, - ekspert müsahibəsində bildirib.
Lazımi miqdarda kalsium almaq və osteoporoz riskini minimuma endirmək üçün az yağlı və şəkərli süd məhsullarına laqeyd yanaşmayın.
O, əlavə edib ki, orqanizm üçün ən uyğun protein mənbəyi ağ quş və ya dovşan kimi yağsız ətdə olur:
“Bu protein məhsulları dərini və saçları sağlam saxlayır, həmçinin əzələ kütləsini qoruyur, bu çox vacibdir, çünki əzələ kütləsinin azalması (yaşa bağlı sarkopeniya) qocalma prosesini sürətləndirən amillərdən biridir. Unutmayın ki, əzələ kütləsinin saxlanmasında kifayət qədər zülal istehlakı ilə yanaşı, fiziki fəaliyyət də mühüm rol oynayır”, - deyə ekspert yekunlaşdırıb.