Tibb üzrə fəlsəfə doktoru, diyetoloq Elena Syurakşina bitki komponentlərindən olan südün faydalarını izah edib.
Aztibb.az “İzvestiya” qəzetinə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin sözlərinə görə, içkinin əsas üstünlüyü bitki südündə laktozanın olmamasıdır.
Qeyd edib ki, bir insanın qlütenə qarşı allergiyası varsa. tamamilə qlütensizdir. Bu, yulaf südü, badam südü, kokos südü ola bilər. Bununla belə, bu içki, bitki mənşəli olmasına baxmayaraq, bəzi hallarda saxaroza və qlükoza ehtiva etdiyi üçün sağlamlığa zərər verə bilər.
"Təbii ki, şəkərli diabet xəstələri, laktoza çatışmazlığına allergiyası olanlar, yəni süd və laktozu xüsusi olaraq qəbul etməyənlər ondan ehtiyatla istifadə etməlidirlər", – deyə ekspert yekunlaşdırəb.
Btki südü qoz-fındıq, toxum və ya taxıl dan da əldə edilir və böyüklərin, beş yaşdan yuxarı uşaqların, eləcə də inək südü zülallarına allergiyası olan insanların pəhrizinə daxil edilə bilər.