Həkim fruktozanın saxaroza ilə müqayisədə faydalı olması barədə fikirlərin mif olduğunu bildirib.
Aztibb.az “İzvestiya” qəzetinə istinadən xəbər verir ki, həkim- diyetoloq Daria Rusanova saxaroza ilə müqayisədə fruktozanın faydalı xassələri haqqında geniş yayılmış inancın yanlış fikirdən başqa bir şey olmadığını deyib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, fruktoza şəkərlə demək olar ki, tamamilə eynidir, lakin qaraciyər istisna olmaqla, orqanizmin bütün hüceyrələri onu emal edə bilmir.
“Saxarozadan fərqli olaraq, fruktoza bədənimizin hər hüceyrəsi tərəfindən sorulmur, onu yalnız qaraciyər emal edə bilər. Buna görə də adi şəkər əvəzinə fruktozaya keçsəniz, bu orqan artan stressə məruz qalır ki, bu da hətta qaraciyər yağlanması xəstəliyinin (hepatoz) inkişafına səbəb ola bilər”, - deyə həkim Gazeta.Ru-ya müsahibəsində bildirib.
Ekspert həmçinin qeyd edib ki, fruktoza saxaroza qədər orqanizmi təmin edən enerji funksiyasına malik deyil. Bu o deməkdir ki, meyvələrin tərkibindəki element insanı enerji ilə doyura bilməz.
Diyetoloq vurğulayıb ki, qidalanma vərdişlərində şəkər istehlakından fruktozaya keçmək çox da məqsədəuyğun deyil. Həkimin sözlərinə görə, bu elementi ehtiva edən emal edilmiş məhsullar, o cümlədən fruktoza həddindən artıq yüksək konsentrasiyaya malikdir və bu, sağlamlığa müsbət təsir göstərə bilməz.
“Bu məhsulların tərkibində olan fruktoza qarğıdalı siropundan hazırlanır və çox yüksək konsentrasiyaya malikdir və təbii meyvələrdən onlarla dəfə yüksəkdir. Ona görə də sağlam həyat tərzinə riayət edən hər kəsə belə məhsullardan istifadə etmək tövsiyə edilmir, daha az adi şəkəri fruktoza ilə əvəz etmək olar”, - ekspert əlavə edib.