ABŞ-ın Şimal-Qərb Universitetinin alimləri və İtaliyadan olan həmkarları müəyyən ediblər ki, gündə 50 qram balıq yemək ürək və damar xəstəliklərinin inkişaf riskini 8% azaldır.
Aztibb.az “EcoPravda” portalına istinadən xəbər veri ki, tədqiqatçılar balıq istehlakının sağlamlığa təsiri ilə bağlı araşdırmalarda 78 805 ürək-damar xəstəliyi hadisəsini tədqiq ediblər.
Məlum olub ki, gündə 50 qram yağlı balıq (somon, alabalıq, ton balığı, siyənək) yeyilsə, ürək-damar xəstəliklərinə tutulma riski 8% azalır. Balığın gündəlik payı 150 qrama qədər artırılarsa, ürək-damar xəstəlikləri riski 30% azalır.
Bu, balığın tərkibində çoxlu omeqa-3 poli doymamış yağ turşularının olması ilə izah olunur ki, onlardan orqanizmdə bioloji aktiv maddələr sintez olunur. Onlar, öz növbəsində, damar tonusuna və trombosit funksiyasına (onun laxtalanmasından məsul olan qan elementləri) müsbət təsir göstərir.