Bir çox insanın diqqət yetirdiyi mədə gurultusu orqanizmdə həzm prosesinin aktivləşdiyini göstərir. Mütəxəssislərin qeydinə görə, kələm, lobya, qazlı içkilər və digər qidaların qəbulu nəticəsində artıq qaz əmələ gəlməsi də səbəb ola bilər.
Aztibb.az xəbər verir ki, bu barədə Britaniyanın “Daily Mail” nəşri amerikalı qastroenteroloq Donna Pauelə istinadən məlumat yayıb.
Həkimin sözlərinə görə, mədədə gurultu yeməkdən dərhal sonra və ya ondan bir qədər sonra yaranırsa, bu, həzm sisteminin aktiv işinin başlanğıcından xəbər verir.
Bağırsaqların və ya mədənin əzələlərinin büzülməsi nəticəsində müxtəlif səslər yarana bilər, çünki onlar yeyilən yeməyin həzm traktından keçməsinə kömək edir. Və bu proses heç bir kənar nəzarətə tabe olmayan normal fizioloji hadisədir.
Bununla belə, insanlar hələ də mədə gurultusunun intensivliyini azalda bilər. Bunun üçün həkim porsiya ölçülərini azaltmaqla daha tez-tez yemək tövsiyə edir. Bundan əlavə, qastroenteroloq gün ərzində daha müntəzəm su içməyi məsləhət görür. Mədə-bağırsaq traktından çıxan səsləri bir az boğmağın başqa bir yolu, bu təsirə səbəb olan qidaların gündəlik pəhrizini məhdudlaşdırmaqdır. Mütəxəssisin tərkibinə brokoli, paxlalılar, kələm və qazlı içkilər daxildir.