Endokrinoloq, dietoloq, t.ü.f.d. Oksana Mixaleva yaşlı insanlara ət məhsulları və çörəklə bağlı bəzi tövsiyələrini verib.
Aztibb.az “Medzdrav İnfo”ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin bildirdiyinə görə, ət qastronomiyası bağırsaq xərçənginə səbəb ola bilər. Mədə, reproduktiv sistem və sidik kisəsi xərçənginin inkişafı da mümkündür. Bundan əlavə, bu cür məhsulların tərkibində çoxlu yağ, duz və xolesterin var ki, bu da şəkərli diabet, piylənmə və arterial hipertoniyanın inkişafına səbəb olur.
Yaşlı insanlar qırmızı əti ayda bir dəfədən çox yeməməlidirlər, çünki onun tərkibində doymuş yağlar və xolesterin çoxdur. Çox yağlı süd məhsulları istehlak etmək tövsiyə edilmir. Söhbət ilk növbədə pendirdən gedir. Gündə 20-30 q-dan çox olmayan yemək yeyirsinizsə, sağlamlığa heç bir zərər olmayacaq, ancaq onu çox miqdarda istehlak etsəniz, hipertoniya, ateroskleroz və böyrək funksiyasının azalması riski artır.
Yüksək dərəcəli undan hazırlanan çörək məhsulları yaşlı insanlar üçün də zərərli ola bilər. Bu məhsullarda çoxlu miqdarda sadə karbohidratlar var ki, bu da piylənmə və 2-ci tip diabetin inkişafına səbəb ola bilər.