Bir şəxs risk qrupuna aid olduqda və müəyyən xarici amillərə məruz qaldıqda, şəkər xəstəliyinə tutulma riski artır.
Aztibb.az “İzvestiya” qəzetinə istinadən xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Anastasiya Silayeva danışıb.
“Şəkərli diabetin inkişafı üçün qocalıq, hipertoniya, xəstənin artıq çəkisi, piylənmə, xolesterin mübadiləsinin pozulması kimi risk faktorları var. Bu həm də böyük bir dölün doğulması tarixidir. Risk qrupları kifayət qədər genişdir”, - endokrinoloq qeyd edib.
Mütəxəssisin fikrincə, bu fonda əlavə xarici faktorlar, məsələn, stress, hipertoniya və ya əvvəlki koronaviruslar şəkərli diabetin yaranmasına səbəb ola bilər.
“Simptomlar qeyri-spesifikdir. Bəziləri üçün zəiflik, bəziləri üçün dəri qaşınması ola bilər. Bunlar bədəndə bir şeyin olmadığını bildirən ilk zənglərdir. Kimsə ilk dəfə şəkərli diabetin olması barədə əməliyyata hazırlaşarkən öyrənir”, - həkim vurğulayıb.
Qeyd edək ki, gündəlik şəkər norması pəhrizin 10% -ni təşkil edir. Əgər insan gündə üç-altı qaşıq şəkər yeyirsə, onda şəkərli diabet, ürək-damar xəstəlikləri və xərçəng inkişaf edə bilər.