Vitamin, mineral, antioksidan anbarı - Qaraciyəri təmizləyir, sümükləri gücləndirir, beyni qoruyur
29.02.2024 14:20

Söhbət faydalı xassələri böyük həkim və filosof Hippokrat tərəfindən yüksək qiymətləndirilən bir bitkidən gedir. Şərqdə ağır xəstəlikləri müalicə etmək üçün istifadə olunurdu, Hindistanda isə epidemiyalar zamanı viruslardan xilas yolu idi. Əsrlər keçsə də, hələ də şöhrət zirvəsindədir.

Aztibb.az “Arquments and Facts” nəşrinin məlumatına istinadən xəbər verir ki, söhbət bu gün də ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunan yaşıl soğandan gedir.

Təbiət səxavətli oldu, adi görünən soğana hər biri sələfinin müalicəvi xüsusiyyətlərini tamamlayan inanılmaz sayda fayda bəxş etdi.

Beləliklə, indi hər yerdə nəinki ağ, hətta qırmızı, sarı və bənövşəyi soğan növlərini görə bilərsiniz. Ən zəngin olanı, Alliaceae alt ailəsinin faydalı nümayəndələri silsiləsindən olan yaşıl soğandır. Yaşıl soğanın xüsusi dəyəri onun yaşıl hissəsindədir. Kimin həqiqətən vitaminlərə, minerallara, antioksidanlara və digər faydalı maddələrə ehtiyacı varsa mütləq bunları bilməlidir.

“Soğan yeddi dərdin dərmanıdır” deyimi mahiyyətini bir o qədər də dəqiq əks etdirmir. Yaşıl soğandan od kimi qorxan daha çox xəstəliklər var.

Hazırda yaşıl soğan həm kompleks müalicədə, həm də xərçəng, vərəm, QİÇS, pnevmoniya, koronavirus kimi ciddi xəstəliklərin profilaktikasında istifadə olunur.

Vitaminlər haqqında danışırıqsa, gözəllik, zəka, sağlamlıq, uzunömürlülük üçün lazım olan bütün qidalar soğandadır: A, C, K, E, PP, B qrupu (B1, B2, B3 B4, B5, B6, B9)

Əgər minerallardan danışırıqsa, o zaman yaşıl soğanda ürəyin, beynin, qaraciyərin, bağırsaqların yaxşı işləməsi, qan damarlarının və sümüklərin möhkəmliyi üçün lazım olan hər şey var:

dəmir;
kalium;
kalsium;
maqnezium;
manqan;
mis;
natrium;
selenium;
kükürd;
fosfor;
flüor;
sink.

Bu hamısı deyil. Yaşıl soğan maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırmaq üçün vacib olan lif ehtiva edir. Tərkibində qan damarlarını gücləndirən və sərbəst radikalları aradan qaldıran antioksidanlar var. Sinir hüceyrələrinin və toxumalarının sağlamlığından məsul olan bir çox amin turşusu var.

Pis xolesterol səviyyəsini azaldır. Tərkibində olan qiymətli qidalar xolesterol səviyyəsinə təsir göstərir: pis xolesterin azalır, yaxşı xolesterol artır. Bitkini təşkil edən maddələr yüksək xolesterin səbəbiylə yaranan lövhələrin damarlarını təmizləyir.

Görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edir. Bədənə daxil olduqdan sonra bitki həkim kimi fəaliyyət göstərir. Təmizləyir, qoruyur. Alimlər bilirlər ki, yaşıl soğan gözlər üçün əsl xilasdır. Orqanizmdə iltihabın səviyyəsini azaltmaqla, bununla da göz xəstəliklərinin riskini azaldır. Tərkibində görmə qabiliyyətini gücləndirməyə kömək edən çoxlu A vitamini var.

Ürəyi və qan damarlarını qoruyur. Yaşıl soğanda olan antioksidantlar ürəyin və qan damarlarının xarici membranlarını sərbəst radikalların dağıdıcı təsirindən qoruyur. Soğan qandakı xolesterinin miqdarına təsir edərək qan təzyiqini həkimlərin dediyi normal səviyyədə saxlamağa kömək edir: 120/80. Bu qan laxtalanma riskini azaltmağa kömək edir.

Sümükləri gücləndirir. C və K vitaminləri, yaşıl soğan da onların çoxunu ehtiva edir, sümük toxumasını məhv olmaqdan qoruyur. Yalnız 50 qramlıq bir dəstə gənc soğan gündəlik K vitamini dozasının təxminən 20 faizini və askorbin turşusunun (C vitamini) təxminən 50 faizini ehtiva edir. Hər iki qida elementi sümük sıxlığını və gücünü qorumaq üçün çox vacibdir. Bu maddələrin çatışmazlığı osteoporoz kimi təhlükəli bir xəstəliyin inkişaf riskini artırır.

Dərini məhv olmaqdan qoruyur. Yaşıl soğanın tərkibində olan kollagen dərini cavan saxlamağa kömək edir. Xarici qocalma əlamətlərinin görünüşünü yavaşlatmaq qabiliyyəti ilə hesablanır. Dərini nəmləndirir, ona parlaqlıq verir, incə qırışları hamarlayır.

Səadət Məmmədova
Müəllifin digər yazıları