Tibb elmləri doktoru, terapevt İrina Baranova yemək bişirərkən ətdən yağın çıxarılması, pəhrizdə yağ istehlakının məhdudlaşdırılması ilə bağlı öz fikirlərini bildirib.
Aztibb.az “İzvestiya” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisin qeydinə görə, yağların orqanizm tərəfindən daha səmərəli mənimsənilməsini təmin etmək üçün onları ayırmaqdansa, zülallarla birləşdirmək daha yaxşıdır.
O, hesab edir ki, quş ətinin dərisini çıxarmağa və ətdən yağ kəsib ayırmağa ehtiyac yoxdur. Bundan əlavə, İrina Baranova salata kifayət qədər miqdarda bitki yağı əlavə etməyi məsləhət görüb, xüsusən də ət və ya balıqla yeyilirsə.
Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, əgər insan zülallar deyil, yağlar qəbul edərsə, o zaman yağların bir hissəsi orqanizmdə həzm olunmamış qalacaq. O, həmçinin paxlalı bitkilərin özəlliyini qeyd edib - onların tərkibində tripsini maneə törədən bir peptid var ki, bu da bu məhsulların zülallarının xam şəklində həzmini ləngidir.
Həkim ayrı-ayrı qidalanma anlayışına əməl edən insanların karbohidratları digər qidalardan ayrı istehlak etməsi vəziyyətini şərh edib. O, vurğulayıb ki, məhsulların bu birləşməsi öd ifrazını və bağırsaqlarda yağları parçalayan ferment olan lipazanın aktivləşməsini stimullaşdırmır.
İrina Baranova izah edib ki, mədəaltı vəzi şirəsindəki fermentlər eyni vaxtda buraxılır, lakin müxtəlif yollarla aktivləşdirilir. Beləliklə, pəhrizdə düzgün yağların olmaması pankreas lipazının aktivləşməməsi ilə nəticələnə, qida parçalanmamış və təsirsiz hala gələ bilər. Bu, öz növbəsində, yağların həzminə cavabdeh olan fermentlərin qida bolusu ilə bədəndən sadəcə xaric olmasına səbəb ola bilər.
Terapevt ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmaq üçün qanda homosistein, qlükoza və insulin səviyyələrini izləməyi tövsiyə edib, çünki qlükoza və insulin qan damarlarının divarlarına mənfi təsir göstərə bilər.
Qeyd edib ki, homosistein səviyyəsini qorumaq üçün bədəni B vitaminləri ilə təmin etmək və metabolik prosesləri qurmaq vacibdir.