Amerikalı ekspertlər sadəcə qış depressiyası adlanan mövsümi affektiv pozğunluqla (SAD) mübarizədə müəyyən qidaların rolunu sınamaq qərarına gəliblər.
Aztibb.az “Planet Today” nəşrinə istinadən xəbər verir ki, Missuri Universitetinin məlumatına görə, qurumun psixiatriya və qidalanma mütəxəssisləri payız və qış mövsümlərində D vitamini ilə zəngin pəhrizin vacibliyi ilə bağlı məsləhətlər veriblər.
Alimlərin fikrincə, mövsümi affektiv pozğunluq depressiyaya və ya bipolyar pozğunluğa meylli insanlara daha tez-tez və daha ciddi təsir göstərir. Bu sapma adətən soyuq mövsümdə inkişaf edir, qısa gündüz saatları ilə müşayiət olunur və D vitamini çatışmazlığına səbəb olur.
Mütəxəssislər bu aylarda pəhrizinizdə D vitamini yüksək olan qidaların miqdarını artırmağı tövsiyə edir ki, bu da SAD simptomlarını yüngülləşdirməlidir. Belə məhsullara süd və şokolad, meyvə və tərəvəz, hətta popkorn da daxildir.
Tədqiqatlar, depressiv pozğunluqlarla əlaqəli xroniki yorğunluğun və apatiyanın aradan qaldırılmasında D vitamininin əsas rolunu dəstəkləyir.
Depressiyanın daha da pisləşməsinin başqa bir ümumi səbəbi Çin alimlərinin araşdırmasının göstərdiyi kimi, bu, hətta intiharların dasayının artmasına səbəb olan havanın çirklənməsi ilə bağlıdır.