Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, bu məhsul piylənmə və ya hipertoniyadan əziyyət çəkən insanlara faydalı təsir göstərə bilər.
Aztibb.az “Actual News” portalına istinadən xəbər verir ki, uzun müddətdir yumurtalar xolesterolun əsas mənbəyi olduğu üçün zərərli qida hesab olunurdu.
Sonrakı araşdırmalar göstərdi ki, yumurtada xolesterindən əlavə, çoxlu faydalı mikroelementlər var, ona görə də onlar tədricən onlardan sağlam qidalarda istifadə etməyə başlayıblar.
İtaliyalı alimlər yeni araşdırmada hipertoniya və qaraciyər yağlanması diaqnozu qoyulmuş 60 yaşdan yuxarı insanlara yumurtanın necə təsir etdiyini öyrənməyə qərar veriblər.
Eksperimentdə 980 respondent iştirak edib və dörd qrupa bölünüb. Birinciyə sağlam xəstələr, ikinci, üçüncü və dördüncülərə hipertoniya, yağlı qaraciyər, həmçinin bu iki patologiyanın digər xəstəliklərlə müşayiət oluna biləcəyi xəstələr daxil olub.
Nəticələr göstərib ki, həftədə üç yumurta istehlakı yüksək keyfiyyətli protein, arginin, karotenoid, minerallar və vitaminlərin olması səbəbindən hipertoniya və qaraciyər yağlanması riskini azaldır.
Alimlər onları tərəvəz ilə bişirməyi tövsiyə ediblər. Bu halda yeməyin maksimum faydası əldə edilir.