Nature Microbiology: Qırmızı əti təhlükəsiz etmək üçün alim yeni üsul tapıb
03.02.2024 15:54

Con Millerin rəhbərlik etdiyi Kaliforniya Universitetinin bir qrup alimi ətin N-qlikolilneuramin turşusundan (Neu5Gc) təmizlənməsi üçün perspektivli üsul təklif edib.


Aztibb.az “Nature Microbiology” jurnalına istinadən yazır ki, qırmızı ət, donuz və quzu ətində olan bu birləşmə insan orqanizmində şəkərlə birləşərək müxtəlif xəstəliklərə, hətta vaxtından əvvəl ölüm riskini artıran iltihabi proseslərə səbəb olduğu üçün insan sağlamlığına təhlükədir.


Maraqlıdır ki, Neu5Gc məməlilərdə çox yayılmış birləşmədir, insan orqanizmi isə müvafiq genin olmaması səbəbindən onu sintez edə bilmir. Bu, Neu5Gc-nin nə üçün ətdə çox, lakin süd məhsullarında daha az miqdarda olduğunu, nə üçün quş ətində olmadığını və balıqda az miqdarda tapıldığını izah edib.


Alimlər laboratoriya siçanları üzərində apardıqları araşdırmada qırmızı ət istehlak edən siçanlarda Neu5Gc-ni ətdən ayırıb onu udmaq qabiliyyətinə malik olan sialidaza fermentini sintez edən Bacteroidetes tipli bakteriyaların aktivləşdiyini aşkar ediblər. Bu kəşf Neu5Gc-nin ətdən çıxarılması üsullarının işlənib hazırlanması perspektivini açır və onu istehlak üçün daha təhlükəsiz edir.


Tədqiqat müəllifləri əmin olduqlarını bildiriblər ki, onların nəticələri Neu5Gc tərkibinin azaldılmasına və nəticədə onun insanlar üçün təhlükəsizliyinin artırılmasına yönəlmiş yeni ət emalı metodlarının inkişafına səbəb ola bilər.


Tədqiqatın təfərrüatları jurnalında dərc olunub və bu kəşf ət məhsullarının təhlükəsiz istehlakı üçün böyük perspektivlər açır.

Nərgiz Qəhramanova
Müəllifin digər yazıları
ÇOX OXUNANLAR
 Gənc həkim Samux Rayon Mərkəzi Xəstəxanasında işə başlayıb   
Autizmdən əziyyət çəkən uşaqlar üçün təmənnasız müayinə və müalicə prosedurları həyata keçirilir - AKSİYA
Kardioloq Fikrət Sadıqzadə ürək çatışmazlığından vəfat edib  
Gözlərə nur bəxş edən fədakar həkim
 TƏBİB Daxili nəzarət və monitorinq departamentinin Monitorinq şöbəsinə işçi axtarır   
Dünya liderlərini bir araya gətirən
Həddindən artıq su qəbulu beyin şişməsinə səbəb ola bilər
Anestezioloq-reanimatoloq Sevda Hüseynova- “Həkimlərimizi tanıyaq!” rubrikası
Təcili tibbi yardım briqadasının vaxtında yardımı nəticəsində xəstə boğulma vəziyyətindən çıxarılıb
 Moskva Dövlət Beynəlxalq Əlaqələr Universiteti tələbə qəbulu elan edir   
İsmayıl Əfəndiyev “İnkişaf etməkdə olan ölkələrin XII Toksikologiya Konqresi”ndə iştirak edir
 Şizofreniyanın müalicəsində yeni imkanlar araşdırılıb   
TƏBİB Cavanşir Məmmədovun ölümü ilə bağlı məlumat yayıb 
Həyata keçirdiyi hər bir proseduru dəqiqliyi ilə yoxlayan həkim - Nuranə Abbasova
Nahidə Mahmudova Dövlət Gömrük Komitəsi Tibbi Xidmət İdarəsinin Mərkəzi Hospitalının rəis müavini təyin olunub